Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 11 minut, tel: 01 239 22 17).

Projekcije filma

petek, 15. 11. 2024 / 16:40 / Dvorana

LIFFe / Perspektive

Nakup vstopnic

Črna pika Fekete pont

Balint Szimler / Madžarska / 2024 / 119 min / madžarščina

Projekcije filma

petek, 15. 11. 2024 / 16:40 / Dvorana

LIFFe / Perspektive

Nakup vstopnic

Film, ki razmišlja o različnih pristopih k zasnovi izobraževalnih sistemov – ter o posledicah, ki jih imajo ti pristopi za učence in učitelje.

igrajo Paul Mátis (Palkó), Anna Mészöly (Juci), Ákos 'Dadan' Kovács (Ákos), Inez Mátis (Hermina), Gábor Ferenczi (Kornél), Lökös Ildikó (Ildikó), László Nádasi Zoli), Eszter Márton (Eszter), Zsuzsanna Bruck (Zsuzsa), Gábor Dragon (ravnatelj/principal), Judit Gombos (Magdi)

festivali, nagrade Locarno 2024 (najboljša igra in posebna omemba žirije v sklopu Filmmakers of the Present)

IMDb

Desetletni Palko, ki se je iz Nemčije preselil v domačo Madžarsko, ima težave s privajanjem na strožji šolski sistem, saj je vajen bolj sproščenega ozračja iz nemških šol. Palko je navajen govoriti in jesti med poukom ter delati stvari povsem v svojem tempu. Ker za nameček s težavo izpolnjuje ukaze, ga hitro označijo za »težavnega otroka«. Nova učiteljica književnosti Juci poskuša fanta potolažiti in si pridobiti njegovo zaupanje, saj tudi ona zagovarja drugačen pristop k učenju. Vendar pa s tem tvega, da bo v učiteljskem zboru tudi sama postala izobčena kot Palko.

»Odraščal sem v ZDA. Ko sem imel devet let, smo se preselili nazaj domov. Vrnitev sem doživljal kot kulturni šok. Pisalo se je leto 1996, kar pomeni, da je takrat med državama obstajala še večja razlika. Ta tema se me še vedno drži. Od nekdaj sem se počutil kot obstranec, o tem občutku sem veliko razmišljal. Obstaja pregovor, da je za globlji vpogled v neko družbo treba spoznati njeno vzgojo otrok.« (Balint Szimler)

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Vajenec The Apprentice

Ali Abbasi

ponedeljek, 28. 10. 2024 / 20:30 / Dvorana

Film iransko-danskega režiserja Alija Abbasija (Meja, Sveti pajek) dramatizira Trumpov vzpon na oblast prek faustovske kupčije z vplivnim desničarskim odvetnikom Royem Cohnom. Kot pravi režiser: »Zgodba o uspehu, ki se lahko zgodi le v Ameriki.«

Divja robotka The Wild Robot

Chris Sanders

torek, 29. 10. 2024 / 10:00 / Dvorana

»Da bi preživeli, moramo včasih postati več kot to, za kar smo bili ustvarjeni.« Film scenarista in režiserja Chrisa Sandersa (Kako izuriti svojega zmaja).

Stari hrast The Old Oak

Ken Loach

torek, 29. 10. 2024 / 18:00 / Dvorana

Ken Loach, stari hrast britanskega socialnega realizma, v svojem značilno ognjevitem, čustveno neposrednem slogu poziva k sočutju in medkulturni solidarnosti.