Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (za danes zaprto).
Sporočilo za javnost: Kinodvor vstopa v jesen z bogatim programom za otroke in mlade

Sporočilo za javnost: Kinodvor vstopa v jesen z bogatim programom za otroke in mlade

Program za otroke in mlade v Kinodvoru obeta veliko novosti v jeseni. Pogovore s filmskimi ekipami na premierah, začetek nove sezone programa Prvič v kino, ter nove filme z dejavnostmi v Kinodvorovem šolskem programu.

V soboto, 7. septembra, bo v Kinodvoru potekala Kinobalonova premiera novega slovenskega filma Igrišča ne damo! v prisotnosti filmske ekipe. Projekcija bo prilagojena za gluhe in naglušne ter za slepe in slabovidne. Z Muco Copatarico odpiramo novo sezono programa Prvič v kino. Obiskal nas bo režiser filma Lars je LOL, Eirik Sæter Stordahl. Napovedujemo 9. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade. Izšel je novi Katalog izbranih filmov za vzgojno-izobraževalne ustanove, ki predstavlja bogat program v novem šolskem letu. Nadaljuje se evropski projekt Film v bolnici.

Sporočilo za javnost (4. september 2024):

Novi slovenski mladinski film režiserja Klemna Dvornika, Igrišča ne damo!, začenja domačo kinematografsko pot prvi teden v septembru. Glavne igralce in režiserja bomo v Kinodvoru gostili na premieri filma v soboto, 7. septembra ob 16. uri, v programu za otroke Kinobalon. Projekcija je namenjena vsem otrokom, posebej pa bo prilagojena za gluhe in naglušne ter za slepe in slabovidne. Gluhim in naglušnim bomo omogočili ogled filma s slovenskimi podnapisi. Pogovor z gosti bo tolmačen v slovenski znakovni jezik, na platnu se bodo v živo izpisovali podnapisi. Slepim in slabovidnim bodo na voljo slušalke z zvočnim opisom filma. Projekcija je za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne in njihove spremljevalce brezplačna. Dogodek pripravljamo v sklopu projekta Kinodvor za gluhe in naglušne.

Prvič v kino je filmski program za najmlajše in poteka od septembra do aprila vsako soboto ob 10. uri. Novo sezono programa začenjamo 14. septembra s programom Muca Copatarica in druge zgodbe. Predstavili bomo animirano verzijo kultne slovenske pravljice o Muci Copatarici, ki praznuje 65 let, in tri druge pripovedi z nepozabnimi liki, srčnimi zgodbami in zapleti, ki jih spremljajo vedno nove generacije otrok. Vsako soboto je v kinu tudi animatorka, ki otroke prek pogovora in igre vodi skozi izbrani filmski program. Program Prvič v kino ustvarjamo skupaj z animatorkami Družinskega centra Mala ulica.

Iz tujine nas bo na nacionalni premieri filma Lars je LOL obiskal režiser filma Eirik Sæter Stordahl. Ganljiv in topel film o prijateljstvu, sprejemanju drugačnosti, razdvojenosti med čustvi in pričakovanji družbe ter o zelo aktualnem spletnem nasilju bo premierno prikazan 21. septembra; distributer filma je Demiurg. Režiser bo na voljo za intervjuje v petek, 20. septembra, ali prek spleta. Novinarjem je na voljo tudi predogled filma.

Z novim šolskim letom je izšel novi Šolski katalog filmov, ki ga pošljemo vsem vzgojno-izobraževalnim ustanovam v Sloveniji, v njem pa navajamo tudi vse kinematografe Art kino mreže Slovenije. V katalogu predstavljamo nove kratke in celovečerne filme za otroke in mlade, pa tudi filmske delavnice, gradiva, pogovore z ustvarjalci in festivalske programe. Katalog je brezplačno dostopen v tiskani ali elektronski obliki (povezava). Če ga želite prejeti, nam pišite. Katalog dopolnjujejo pedagoška gradiva, Kinoigrišče in knjižice za otroke, ki so dostopni na naši spletni strani.

Od 11. do 13. septembra bo Kinodvor gostil mednarodno delegacijo članov evropskega projekta Film v bolnici. Namen projekta je preko spletne filmske platforme otrokom in mladim, ki se zdravijo v bolnišnicah, omogočiti dostop do kakovostnih filmskih vsebin. Spletna platforma ponuja skrbno izbran nabor kakovostnih filmov različnih dolžin, zvrsti in žanrov za različne starostne skupine, posamezne filme pa spremljajo tudi dodatne igrive dejavnosti za otroke ter gradiva za starše in pedagoške delavce.

Tudi oktobra bo v programih za mlada občinstva v Kinodvoru zelo živahno. Največji izmed vseh je zagotovo 9. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade. Med 17. in 19. oktobrom Kinodvor zavzamejo mladi! Ti so za letošnji festival izbrali šest celovečercev in en program kratkih filmov. Obeta se tudi pester spremljevalni program. Program bomo javno objavili v petek, 27. septembra, ko se bo začela tudi prodaja festivalskih vstopnic. Že zdaj pa lahko napovemo, da bo celoten program festivala potekal s prilagoditvami za gluhe in naglušne.

Strateški izziv programa za mlada občinstva v Kinodvoru je zagotavljanje kontinuiranega razvoja kakovostnega programa za raznolike ciljne skupine otrok in mladih, od ranljivih skupin, oseb z oviranostmi, otrok in mladih v bolnišničnem zdravljenju do večjezičnih otrok iz različnih kultur. Zagotavljanje dostopnosti kakovostnih filmov je ključnega pomena za razvoj otrok in njihovih odraslih ter predstavlja eno glavnih poslanstev našega programa za mlada občinstva. Spodbujamo kakovostno preživljanje prostega in šolskega časa otrok in mladih, ob tem pa vzgojno-izobraževalnim ustanovam ponujamo strokovno podporo pri njihovih programih.

Igrišča ne damo! Igrišča ne damo!

Klemen Dvornik

Akcijska pustolovščina dvanajstletnih skejterjev, ki morajo rešiti domače igrišče.

Muca Copatarica in druge zgodbe Muca Copatarica in druge zgodbe

različni avtorji

»V mali vasi so majhne hiše in v vsaki hiši so otroci. V pisanih srajčkah so in obuti v rdeče in modre copatke.« Animirana verzija kultne slovenske pravljice o Muci Copatarici, ki praznuje 65 let, in tri druge pripovedi z nepozabnimi liki, srčnimi zgodbami in zapleti, ki jih spremljajo vedno nove generacije otrok.

Lars je LOL Lars er LOL

Eirik Sæter Stordahl

Amanda se mora po sili razmer družiti z novim sošolcem Larsom, kar pa ji sprva ne diši preveč, saj je drugačen od ostalih. Ganljiv in topel film o prijateljstvu, sprejemanju drugačnosti, razdvojenosti med čustvi in pričakovanji družbe ter o spletnem nasilju. 

Kinobalon. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa Kinobalon.