Danes je blagajna odprta od 16:15 do 21:00 (odprto še 27 minut, tel: 01 239 22 17).

Babji Jar. Kontekst Babi Yar. Context

Sergej Loznica / Ukrajina, Nizozemska / 2021 / 121 min / ruščina, nemščina, poljščina, ukrajinščina

Dokument pokola triintrideset tisoč Judov leta 1941 v Babjem Jaru v okolici Kijeva.

Sergeju Loznici so ruske oblasti, kot kaže, odprle vse razpoložljive filmske arhive iz obdobij stalinizma in druge svetovne vojne. Po dokumentarcih o obkoljenem Leningradu, montiranih stalinističnih procesih in pogrebu Josipa Visarjonoviča smo zdaj dobili še dokument pokola triintrideset tisoč Judov leta 1941 v Babjem Jaru v okolici Kijeva. Tam blizu je odraščal tudi Loznica, zato ga je »zgovorni molk« lokalnega prebivalstva dolgo vznemirjal. Film ima naslov Babji Jar: Kontekst, kar pomeni, da z arhivskim gradivom pokrije celotno obdobje nemške okupacije Ukrajine do leta 1943, ko je Rdeča armada začela protiofenzivo, in sojenja nemškim vojnim zločincem po vojni. Povedano drugače: Loznica tragedijo v Babjem Jaru postavi v kontekst ukrajinskega in sovjetskega antisemitizma.

»Podobno kot drugi zločini holokavsta je tragedija v Babjem Jaru skoraj brez pristne vizualne upodobitve – nacistične oblasti so na prizoriščih množičnih usmrtitev prepovedale fotoaparate in filmske kamere. Vendar je njen zgodovinski kontekst mogoče rekonstruirati z arhivskimi posnetki, ki dokumentirajo leta nemške okupacije Ukrajine. Moj cilj je gledalca potopiti v duh tega časa.« (Sergej Loznica)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

sobota, 27. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Bartonova akademija The Holdovers

Alexander Payne

sobota, 27. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

Čarobna prijateljstva Čarobna prijateljstva

različni avtorji

nedelja, 28. 07. 2024 / 17:30 / Dvorana

Izbor šestih kratkih animiranih zgodb o srčnih in nenavadnih prijateljstvih, ki se včasih znajdejo na preizkušnji. Očarljivi filmi, ki nas začarajo s svojo slogovno raznovrstnostjo.