Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odprto še 01:37, tel: 01 239 22 17).
Festival Mesto žensk 2020

Zgodba o Calamity Jane in Delphine Seyrig Calamity Jane & Delphine Seyrig: A Story

Babette Mangolte / Francija, ZDA / 2020 / 87 min / angleščina

Dokumentarec Babette Mangolte, ki je Delphine Seyrig v osemdesetih letih kot snemalka spremljala na raziskovalno pot v Montano, je priložnost za razmislek o feminizmu in materinstvu, poklon ženski ustvarjalnosti, pa tudi zaveza k širjenju zgodb drugih žensk.

nastopajo Delphine Seyrig, Stella Foote, Claire Wolverton, Duncan Youngerman, JJ Wilson, Julia Lynn Trotta

zgodba
Film govori o Delphine Seyrig ter njeni fascinaciji s knjigo Calamity Jane’s Letters to her Daughter. Nikoli poslana pisma, ki jih je legenda Divjega zahoda Calamity Jane vse življenje pisala svoji odsotni hčerki, so v sedemdesetih letih postala feministični mejnik. Igralka in aktivistka Delphine Seyrig je o Calamity nameravala posneti film, v katerem bi razkrila njeno senzibilnost in poglede na življenje.

Dokumentarec Babette Mangolte, ki je Delphine Seyrig v osemdesetih letih kot snemalka spremljala na raziskovalno pot v Montano, je priložnost za razmislek o feminizmu in materinstvu, poklon ženski ustvarjalnosti, pa tudi zaveza k širjenju zgodb drugih žensk.

iz prve roke
»Na voljo sem imela več Delphininih verzij scenarija, njen storyboard, pa tudi nekaj svojih posnetkov na 16-milimetrski trak. Te sem hotela zmontirati tako, da bi nas popeljali od dejstev k fikciji in od fikcije proti nekemu drugemu, imaginarnemu svetu. V tem svetu živijo karizmatični ljudje, kot sta Calamity Jane in njena hči. Leta 1983 sem imela srečo, da sem lahko posnela sekvenco, v kateri Delphine ne dela drugega kot razmišlja, kako se lotiti projekta. Delphine v avtu, zatopljena v misli, v restavraciji ob branju pisem in zgodaj zjutraj v hotelski sobi – ti prizori so mi omogočili, da sem konec avgusta leta 2019 sestavila Delphinin notranji monolog. V njem ugotovi, kaj bo njen naslednji korak. V svojem filmu sem hotela spregovoriti ravno o tem: kako se ne smemo vdati. In prav to je bila Delphinina največja odlika.«
– Babette Mangolte

portret avtorice
Babette Mangolte je mednarodno priznana eksperimentalna režiserka in fotografinja, živeča v New Yorku. Med njenimi novejšimi deli je film Seven Easy Pieces by Marina Abramović, premierno prikazan na Berlinalu leta 2007. Kot snemalka je med drugim sodelovala s Chantal Akerman; s slednjo je posnela znameniti film Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles z Delphine Seyrig v glavni vlogi.

Babette Mangolte je znana tudi po obsežnem arhivu fotografij, ki dokumentirajo dogajanje na področju eksperimentalnega gledališča, plesa in performansa v sedemdesetih in osemdesetih letih. Objavila je tudi več esejev, kjer v teorijo prenaša svoje izkušnje režiserke in fotografinje, piše pa tudi o odnosu med estetiko in tehnologijo.
Več na: www.babettemangolte.org

torek, 06. 10. 2020

Pogovor z režiserko Babette Mangolte

Po ogledu dokumentarca Zgodba o Calamity Jane in Delphine Seyrig smo se pogovarjali z režiserko filma Babette Mangolte.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Zver La bête

Bertrand Bonello

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Bertrand Bonello (L’Apollonide: Spomini zaprte hiše, Nočni razgledi) je film svobodno priredil po kratki zgodbi Henryja Jamesa Zver v džungli (1903).

Radikal Radical

Christopher Zalla

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.