Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (za danes zaprto).

Surov Crude

Joe Berlinger / ZDA / 2009 / 105 min / angleščina, španščina

Ekvadorski Indijanci iz plemena Cofán so obkroženi z vodo, toda niti kaplja je ni pitne. Zakaj? Desetletja izkoriščanja naftnih virov, ki jih je na območju ekvadorske Amazonije izvajala ameriška korporacija Texaco (od leta 2001 v lasti Chevrona), so na območju povzročila opustošenje; ljudje zaradi onesnaženosti voda umirajo za rakom, zemlja je nerodovitna, število prebivalcev se skokovito krči. Po tridesetih letih je lokalnim prebivalcem vsega dovolj, s pomočjo ameriških okoljevarstvenih odvetnikov in pod vodstvom nekdanjega delavca na vrtinah Pabla Fajarda se spustijo v sodno bitko proti Chevronu, v mamutsko, dolgoletno in birokratsko pustolovščino z ameriškim korporativnim gigantom, ki odgovornost prelaga na ekvadorsko državno naftno družbo Petroecuador.

»Pri snemanju filma se mi je zdelo pomembno ne le prikazati položaj in s prstom pokazati na krivca, temveč se tudi oddaljiti in povedati to masivno – in izjemno kompleksno – zgodbo iz širšega in večplastnega zornega kota. Kako se je lahko to zgodilo? Kakšna je vloga korporacij, vlade, medijev in velikopoteznih poslov v zadevi s tako dolgo zgodovino in morda strahotnimi posledicami? Kako se lahko spoprimemo s težavo takšnih razsežnosti?« (Joe Berlinger)

Joe Berlinger – filmografija (izbor)
Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996)
One Who Day (2002)
Metallica: Some Kind of Monster (2004)
Gray Matter (2004)
Surov/Crude (2009)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

torek, 23. 07. 2024 / 18:40 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

torek, 23. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Moj zločin Mon crime

François Ozon

torek, 23. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

François Ozon se po 8 ženskah in Gospodinji vrača s še eno duhovito komedijo o ženskah in slavi, postavljeno v glamurozni Pariz tridesetih let prejšnjega stoletja.